Viata cu o pisica

Cum să înveți pisica să folosească litiera

Pisicile sunt în mod natural foarte curate și  tot ce trebuie să faci este să cumperi o litieră suficient de mare pentru ca pisicul să se miște liber înăuntru și să-l umpli cu suficient nisip pentru a acoperi partea inferioară a tăvii. Amintește-ți, accidente se vor întâmpla. Chiar și cea mai inteligentă pisică poate să greșească accidental. Orice ați face, nu o pedepsi. Laud-o când utilizează litiera și poate oferă-i o mică răsplată, ca o bucată din mâncarea ei preferată, și vei fi în curând pe drumul cel bun.

Iată cateva tips-uri esențiale pentru trainingul pisicii la litieră astfel încât acest proces să fie cat mai scurt cu putință și cu cât mai puține neplăceri.

Alege litiera potrivită

Alegerea litierei potrivite poate însemna diferența dintre victoria imediată și chinul îndelung până ce pisica va învăța să își facă nevoile unde trebuie. OK, poate că e o exagerare, dar tipul de litieră pe care îl alegi este foarte important. Iată câteva puncte de care să ții cont:

  1. a) Puii de pisică au nevoie de o cutie cu laturi suficient de mici pentru a le permite să intre și să iasă cu ușurință.
  2. b) Dacă pisica ta nu țintește unde trebuie, alege o cutie cu laturi mai mari. Acest lucru ajută la păstrarea curățeniei pe podea și a litierei.
  3. c) Cel mai bun material pentru o litieră este plasticul greu, durabil, deoarece este ușor de curățat și se menține bine în timp.

Un alt aspect important în ceea ce privește litiera este ca aceasta să fie suficient de mare pentru ca pisica să se întoarcă și să-și poată acoperi din câteva lovituri nevoile. Potrivit Manualului Merck / Merial Pentru Sănătatea Snimalelor De Companie, pisicile au o tendință naturală de a-și acoperi deșeurile, deci asigură-te că ai cumpărat o cutie care le permite să facă acest lucru.

Cumpără doua litiere înloc de una și așează-le în locuri ferite

O regulă generală este ca numărul de litiere din casa să fie egal cu numărul de pisici pe care le ai, plus unul. Cu alte cuvinte, dacă ai o pisică, ar trebui să fie două litiere în casa ta. Două pisici au nevoie de trei litiere și așa mai departe. Acest lucru este deosebit de important mai ales pentru o pisică care are probleme cu utilizarea litierei. Un alt lucru important de luat în considerare este locul în care se află litiera. Ar trebui să plasezi litiera într-o zonă a casei, care este atât liniștită, cât și ușor accesibilă.

Introducerea litierei

Arată-i noului tău animal de companie litiera de îndată ce îl aduci în casa ta pentru prima dată. Nu îți face griji dacă se ascunde la început – este normal. De asemenea, ar trebui să așezi pisica în litieră dimineața, după mese, sesiuni de joacă și ori de câte ori crezi că pare să vrea să își facă nevoile. Procedează astfel în primele câteva zile de când aduci animalul în casă și ar trebui să obții succesul dorit în cel mai scurt timp.

Curățarea litierei

Probabil cel mai important este să păstrezi litiera curată. Îndepărtează materiile din cutie cel puțin o dată pe zi și curăță cu apă și săpun o dată pe săptămână. Pisicile sunt creaturi curate, iar multe dintre ele își vor întoarce nasul la o cutie murdară. Pe de altă parte, nu încerca să acoperi mirosul pisicii cu parfumuri; conform Manualului Merck / Merial Pentru Sănătatea Snimalelor De Companie, multe pisici vor fi respinse de mirosul parfumului. O pisica trebuie, de asemenea, să poată localiza litiera după propriul miros. Dacă nu îi poate simți mirosul, șansele sunt că nu o va găsi.

Nu o pedepsi dacă greșește

Nu pedepsi pisicul dacă greșește pentru că acesta va asocia litiera cu ceva negativ, iar acest lucru va întârzia procesul de învățare. Dacă greșește, pune-l imediat după în litieră, iar acesta își va da seama curând ce se dorește de la el. De asemenea, laudă-l atunci când a folosit litiera cum trebuie.

Bibliografie:

  1. http://www.animalplanet.com/pets/1-create-positive-associations/
  2. https://www.hillspet.com/cat-care/training/how-to-litter-box-train-a-kitten

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *