Rase Pisici

Angora Turcească

În timp ce Angora Turcească albă este cea mai populară astăzi, din ce în ce mai mulți oameni își dau seama cât de minunate sunt aceste creaturi elegante și în alte culori. La un spectacol CFA astăzi s-ar putea vedea aceste pisici și în alte culori solide, cum ar fi negru, albastru, roșu și culoarea smântânii; dar și pisicile bi-colore în oricare dintre aceste culori combinate cu alb.

Durata de viata: 12 – 18 ani

Personalitate

Frumoasă și elegantă, Angora Turcească poate surprinde un stăpân cu atletismul și inteligența sa. Îi place să se joace și va face tot ce este necesar pentru a-ți atrage atenția, chiar dacă înseamnă că vei avea  o mică problemă.

Angora își păstrează jocul cu pisicile până la vârsta înaintată. El este prietenos față de oaspeți, dar îi iubește pe cei mai buni. Aceasta este o rasa sociabila care este cea mai potrivită pentru o casă unde va avea o altă pisică sau un caine care să-i țină companie dacă oamenii nu sunt acasă în timpul zilei. Când vă aflați acasă, Angora se poate întinde pe umeri sau se poate așeza confortabil în poala ta. În timpul nopții, probabil că îl veți găsi lângă tine, cu capul așezat pe pernă.

Pentru a trăi fericit cu o Angora Turcească, ar trebui să aveți un simț al umorului care să se potrivească cu al său, precum și multă răbdare. Odată ce îi intră o idee în cap, poate fi dificil să-și schimbe părerea despre cum trebuie să se comporte, dar el este atât de fermecător încât probabil că nu vă va mai păsa. Aceasta este o pisică afectuoasă și blândă care este dedicată familiei sale, dar inteligența precoce, inventivitatea, dorința de interacțiune și joc, și o scurtă perioadă de atenție pot face să fie o provocare să trăiești cu el .

 

Sănătate

Atât pisicile pedigree cât și pisicile mixte au o incidență variată de probleme de sănătate care pot fi genetice. Angora Turcească sunt în general sănătoși, dar pisicile albe solide cu unul sau doi ochi albaștri sunt predispuse la surzenie la una sau ambele urechi. Alte probleme care au fost observate la rasă sunt ataxia și cardiomiopatia hipertrofică. Ataxia este o tulburare neuromusculară fatală care afectează puii foarte tineri la vârsta de 2 până la 4 săptămâni. Analiza atentă a redus considerabil incidența bolii.

Cardiomiopatia hipertrofică este o formă de boală de inimă care determină mărirea mușchiului cardiac. Se găsește la pisicile pedigree și nepedigreate. Angora Turcească sunt una dintre rasele care pot fi afectate de această boală.

 

Îngrijire

Angora Turcească are un singur strat de blană, cu textură mătăsoasă. Este ușor să periați blana cu pieptenele săptămânal și astfel va cădea foarte puțin. Blana nu atinge toată lungimea sa până când pisica nu va avea aproximativ doi ani. Angora Turcească este cunoscută pentru blana lungă, fină și matasoasă, care se pare că strălucește în timp ce se mișcă.  Sub blana este un corp ferm, lung si muscular. Picioarele sunt lungi, picioarele posterioare fiind mai lungi decât picioarele din față, iar labele sunt mici, rotunde și delicate, adesea cu smocuri de blană între degete. Coada lungă se învârte dintr-o bază largă până la capătul îngust.

Ochii pot fi albaștri, verzi, aurii, chihlimbar sau de culori diferite (un ochi albastru și un ochi verde, verde-aur sau chihlimbar).

Tăierea unghiilor este recomandată la fiecare două săptămâni. Ștergeți colțurile ochilor cu o cârpă moale și umedă. Utilizați o zonă separată a cârpei pentru fiecare ochi, astfel încât să nu riscați să răspândiți vreo infecție.

Verificați săptămânal urechile. Dacă par murdare, ștergeți-le cu o cârpă moale umedă, umezită cu un amestec de oțet de cidru și apă caldă de 50-50. Evitați utilizarea bețișoarelor de bumbac, care pot deteriora interiorul urechii.

Păstrați litiera curată.

 

Bibliografie:

  1. https://www.hillspet.com/cat-care/cat-breeds/turkish-angora
  2. http://cfa.org/Breeds/BreedsSthruT/TurkishAngora.aspx
  3. http://cattime.com/cat-breeds/turkish-angora-cats#/slide/1

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *