Viata cu o pisica

Îmbăiatul pisicilor – un moft sau o necesitate?

Cu toții ne-am pus întrebarea: Oare ar trebui sa facem baie pisicilor noastre? Și dacă da, oare cât de des ar trebui să o facem? Răspunsul ne este oferit de experți: spălăm pisica doar atunci când este absolută nevoie.  Chiar și așa, trebuie să stabilim o deosebire clară între nevoile pisicilor de apartament și nevoile celor care au acces în exterior.

În cazul pisicilor crescute în interior, băile dese sunt nejustificate. Pisicile sunt foarte atente cu igiena lor, acestea acordând o bună perioadă din timp curățării blăniței. Pentru pisicile de interior, experții recomandă șervețelele umede special create pentru pisici sau utilizarea unui material de bumbac umezit pentru curățarea zonelor în care blănița s-a murdărit.

Acest ritual nu se aplică , totuși, în cazul pisicilor fără blană, precum rasa Sphynx – acestea având nevoie de o îngrijire specială, cu băițe mult mai dese.

În cazul pisicilor care explorează și exteriorul casei, situația se schimbă: acestea au nevoie de o baie ori de câte ori considerăm că poartă pe blăniță substanțe toxice sau particule care le-ar putea afecta sănătatea.


Astfel, frecvența recomandată pentru îmbăierea pisicilor poate varia în funcție de:

  • mediul de viață – pisică crescută exclusiv în casă sau pisică cu acces în exteriorul locuinței;
  • lungimea blăniței – pisicile cu blana mai lungă au nevoie de mai multă atenție și îngrijire;
  • atenția oferită de pisică blăniței sale – unele feline nu reușesc să își curețe în totalitate blana, astfel că este nevoie de intervenția noastră pentru a preveni eventuale probleme ale pielii (iritații, mâncărimi) ;
  • activitățile zilnice ale pisicii – cu cât pisicuța noastră este mai activă și explorează mai mult, cu atât are nevoie de mai multe băițe;
  • starea sănătății – pisicile care au probleme de piele, iritații, paraziți sau infecții au nevoie de multă atenție și de un ritual de îngrijire personalizat, stabilit împreună cu medicul veterinar.

De reținut: Spălatul excesiv poate sensibiliza pielea pisicilor prin eliminarea continuă a uleiurilor naturale și bacteriilor benefice – provocând iritații sau infecții ale pielii.

În concluzie, ascultați nevoile pisicuței voastre și oferiți-i ritualul de îngrijire potrivit condiției lor.

Nu uitați de pieptănatul regulat și doza zilnică de iubire!

Bibliografie:

Catsegory: https://catsegory.com/blogs/news/how-often-should-you-wash-your-indoor-cat

Petfirst: https://www.petfirst.com/pet-care/how-often-should-i-give-my-cat-a-bath/

Jackson Galaxy: https://www.jacksongalaxy.com/blog/how-often-should-i-bathe-my-cat/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *