Viata cu o pisica

Tipurile de personalitate ale pisicilor

Ți s-a întâmplat să te întrebi de ce există discrepanțe atât de mari în comportamentul pisicilor pe care le-ai întâlnit de-a lungul timpului? Unele pisici sunt afectuoase, iubitoare sau sociabile, în timp ce altele sunt foarte agresive sau indiferente la orice element sau persoană care apare în jurul ei.

Este lesne de înțeles că, asemenea oamenilor, și pisicuțele au trăsături comportamentale și tipuri de personalitate diferite. Găsești mai jos cele 5 tipuri de personalitate ale felinelor și de ce este important să le recunoști.

Tipuri de personalitate

  • Nevrotic – tipul nevrotic le este specific pisicuțelor timide și suspicioase, care preferă să se ascundă în momentul în care nu se simt în siguranță. Este important să știm că o pisicuță cu acest tip de personalitate are nevoie de un spațiu special amenajat pentru a se simți confortabil și pentru a avea o dezvoltare sănătoasă. Astfel, trebuie să ne asigurăm că pisicuțele noastre au acces ușor la anumite locuri întunecate și ascunse din casă, precum tunelurile de pânză special concepute pentru pisici, un pătuț acoperit sau, pur și simplu, o cutie de carton suficient de încăpătoare.
  • Extravertit (sau băgăcios) – pisicuțele extravertite sunt extrem de active și curioase. Acestea sunt jucăușe și, de cele mai multe ori, se și plictisesc foarte repede. Pentru a fi pe deplin fericite, este important să le procurăm jucării și să le creăm diverse spații de joacă în interiorul casei pentru a evita monotonia și plictiseala. De asemenea, nu trebuie să uităm că pisicuțele noastre au cea mai mare nevoie de atenția noastră și de micile momente de joacă alături de stăpânul lor.
  • Dominant – pisicuțele cu acest tip de personalitate sunt extrem de posesive și agresive cu oricine le invadează teritoriul (alte pisicuțe sau câini, deopotrivă). Dacă ai deja o pisicuță dominantă și vrei să aduci un nou membru în familie, fii sigur că ai cumpărat un bol, o litieră, un pătuț și jucării noi pentru noua pisicuță, pentru a evita orice conflict cu pisicuța de acasă care va încerca să își protejeze teritoriul și toate obiectele personale cu orice preț.
  • Impulsiv – pisicuțele impulsive au reacții neașteptate și devin agitate foarte ușor în momentul în care apare un stimul necunoscut. Pisicile cu acest tip de personalitate sunt foarte active și anxioase, în același timp. Pentru a le oferi un mediu de viață cât mai relaxant și a le ajuta să se simtă în siguranță, este recomandat să îi stabilești pisicii tale un program fix al meselor, orelor de joacă și de îngrijire a blăniței și gheruțelor. De asemenea, nu ridica niciodată vocea la pisica ta, îi va crea stări de anxietate.
  • Afectuos – sunt pisicuțele cele mai sociabile și prietenoase. Acestea sunt mereu gata să ofere (și să primească) iubire și afecțiune. O pisicuță afectuoasă și sociabilă are nevoie de toată iubirea și atenția noastră (nu ar strica să îi oferi și un partener de joacă permanent de talia ei – pentru momentele când nu ești prin preajmă).

În concluzie, toate pisicuțele sunt unice și și-au dezvoltat o personalitate aparte, bazată pe propriile experiențe și interacțiuni cu alți oameni sau animale, însă este important să le cunoaștem nevoile și preferințele pentru a le putea oferi un mediu de viață cât mai plăcut și un cămin mai fericit.

Bibliografie:

https://www.meowingtons.com/blogs/lolcats/study-identifies-5-feline-personality-types-which

https://www.realclearscience.com/quick_and_clear_science/2017/08/26/five_traits_that_define_a_cats_personality.html?fbclid=IwAR3bITE6WzNE-GwIdDL047giisxDsWyUcjjYQ17mx5l7LGN4fMQiOIO3l4w

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *