Viata cu o pisica

Vrei să introduci o nouă pisicuță în familia ta? Iată cum poți aplana eventualele conflicte dintre cele doua pisici ale tale.

Toți iubitorii de pisici au întâmpinat, măcar o dată, probleme în integrarea unei noi pisicuțe în casa în care locuiește deja o pisică teritorială și agresivă. Din fericire, aceste conflicte sunt ușor de rezolvat cu ajutorul unui specialist și cu foarte multă răbdare din partea ta.

Iată 3 pași esențiali în rezolvarea conflictelor dintre două pisici:

  1. Află care este cauza agresivității – pentru a putea găsi o soluție pentru luptele interminabile dintre pisicuțele tale, trebuie să analizezi toți factorii de stres și toate cauzele posibile ale acestor conflicte:
  • Agresivitatea maternă – pisicile care au pui pot fi extrem de agresive atunci când simt că cineva le amenință puii, iar un blănos nou-venit poate fi ținta agresiunilor ei (uneori și nejustificate).
  • Agresivitatea teritorială – unele pisicuțe au un comportament agresiv atunci când le este invadat teritoriul, acceptând cu greu o altă pisică în mediul lor de viață și schimbarea dinamicii fiecărei zile.
  • Agresivitatea dintre masculi – acest tip de comportament le este specific mai ales masculilor nesterilizați. Luptele dintre masculii aceleiași case pot fi explicate prin dorința de a-și impune dominanța sau ca un pas din procesul de împerechere, atunci când există și o femelă prin preajmă.
  • Agresivitatea defensivă – are loc atunci când pisicile se simt amenințate sau supuse unui pericol iminent.

2. Nu grăbi procesul de integrare – pisicile au nevoie de timp pentru a se adapta noilor schimbări și pentru a accepta prezența unei alte pisicuțe. Felul în care reacționăm în primele lor interacțiuni este esențial în evoluția relației dintre cele două pisici. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci procesul de integrare mult mai ușor:

  • Nu lăsa niciodată pisicile să se lupte. Aceste interacțiuni agresive nu vor ajuta în niciun fel, ba chiar vor înrăutăți situația. Pisicile se vor ataca și urmări la infinit, văzând una în cealaltă un dușman care trebuie să plece din spațiul lor.
  • Oferă-le boluri de mâncare, litiere și pătuțuri separate în diferite locuri ale casei. Încearcă să eviți orice posibil conflict și să le lași să decidă singure când este momentul să interacționeze și să se apropie mai mult. 
  • Sterilizează-le. Masculii sunt predispuși la un comportament agresiv, iar sterlizarea poate fi o soluție la luptele pentru supremație sau pentru câștigarea atenției femelei.
  • Nu încerca să îți calmezi pisica atunci când are un episod agresiv. Cel mai bine este să încerci să aplanezi conflictul printr-un zgomot, prin bătutul palmelor, prin utilizarea unui spray cu apă sau prin aruncarea asupra lor a unui material moale. Pisicile nu vor să fie mângâiate atunci când sunt agresive, au nevoie de timp pentru a se relaxa și pentru a scăpa de tensiune.
  • Oferă-le recompense atunci când au o interacțiune pașnică și prietenoasă.

3. Nu pedepsi comportamentul agresiv – pedepsele pot întoarce impulsurile agresive împotriva ta. Încearcă să înțelegi că pisicuțele reacționează așa pentru că încearcă să se apare pe ele și căminul lor. Este datoria ta să introduci noua pisicuță într-un mod pașnic și să le oferi amândurora timpul necesar pentru a se adapta și pentru a se accepta reciproc.

Bibliografie:

https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/common-cat-behavior-issues/aggression-between-cats-your-household

https://www.paws.org/resources/aggression/

https://www.humanesociety.org/resources/aggression-between-cats

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *