Viata cu o pisica

13 alimente periculoase pentru pisica ta

Știi acel moment când mănânci ceva bun și simți cum fiecare îmbucătură este îndeaproape urmărită de doi ochi stăruitori? Și noi trecem prin asta în fiecare zi. Oricât de mult ne-am dori să le oferim pisicilor o gustare delicioasă, trebuie să știm că nu toate alimentele din dieta noastră sunt potrivite pentru prietenele noastre blănoase.

Iată cele 13 alimente pe care nu ar trebui să i le oferi pisicii tale:

 1. Produse lactate. Deși mereu asociem imaginea pisicuțelor cu un bol de lapte proaspăt, trebuie să știm că acest clișeu nu reprezintă realitatea. Lactoza din produsele lactate pe care noi le consumăm poate să le provoace probleme digestive.
 2. Ceapă și usturoi. Tiosulfatul din aceste alimente le poate cauza grave probleme de sănătate pisicilor – precum anemia hemolitică, ce le poate fi fatală. Deși pisicile nu sunt tentate să mănânce ceapă sau usturoi în mod voluntar, ai grijă să nu îi oferi o porție din mâncarea ta care poate conține și astfel de alimente.
 3. Alcool. Știm că pisicile nu se simt atrase de băuturile alcoolice. Dar ai grijă la curiozitatea pisicii tale! Nu se știe cum va dori să guste din paharul stăpânului.
 4. Ciocolată. Asemenea cățelușilor, pisicilor le este interzis să mănânce ciocolată. Consumul de ciocolată (mai ales ciocolată neagră, care conține mai multă cacao) le poate provoca diaree, scăderea presiunii sângelui, stări de vomă, probleme respiratorii.
 5. Struguri. Aceste fructe le pot cauza câinilor probleme la rinichi și, deși toxicitatea lor în cazul pisicilor nu este încă 100% demonstrată, este mai bine să fim precauți și să ținem aceste alimente departe de pisicuțele noastre.
 6. Cafea. Cum cafeaua nu le este indicată copiilor, aceasta poate fi toxică și pentru pisici. Evită să lași boabe de cafea, băuturi energizante sau băuturi carbogazoase lângă pisica ta, aceste îi pot cauza hiperactivitate, creșterea bătăilor inimii și dificultăți în respirație.
 7. Carne crudă. Uneori ne simțim tentați să îi oferim pisicii noastre carne crudă pentru că ne gândim că asta ar mânca în mediul ei natural. Deși o pisică sălbatică ar mânca prada fiecărei zile, nu înseamnă că este indicat să îi oferim carne crudă pisicii noastre. Carnea crudă poate conține diverse bacterii (precum E.coli sau Salmonella) și paraziți.
 8. Aluat necopt. Ai grijă ca pisica ta să nu încerce să mănânce bucățelele de aluat care îți pot scăpa pe podea atunci când gătești. Acesta este toxic pentru pisica ta.
 9. Ton. Știm că pisicile adoră peștele. O mică cantitate de ton oferită pisicii tale ocazional nu îi va provoca o problemă digestivă. Însă ai grijă să nu exagerezi și să nu îi creezi pisicii tale o dietă bazată pe ton, acesta nu poate acoperi toate nevoile pisicii tale și, în plus, există riscul otrăvirii cu mercur.
 10. Ficat crud. Deși ficatul este excelent ca sursă de proteine, fier și alți nutrienți, nu trebuie să exagerezi cu acest aliment în dieta pisicii tale. Ficatul conține o sursă generoasă de vitamina A care, în cantități prea mari, poate cauza grave probleme de sănătate pisicii tale.
 11. Ouă crude. Pe lângă pericolul reprezentat de Salmonella, ouăle crude conțin o proteină numită avidină, care poate bloca absorpția biotinei, o importantă vitamină B.
 12. Oase. Chiar și bucățile mici de os, precum cele de pui sau curcan, le pot cauza pisicilor probleme digestive serioase.
 13. Mâncare de câini. Pisicile, deși ar putea avea dimensiunile unui câine de talie mică, au alte nevoi nutriționale, astfel că mâncarea de câini nu este potrivită pentru pisica ta.

Bibliografie:

https://www.preventivevet.com/cats/human-foods-you-should-not-give-to-your-cat
https://www.advantagepetcare.com.au/au/health/seven-foods-your-cat-shouldn-t-eat/
https://www.hillspet.com/cat-care/nutrition-feeding/toxic-foods-for-cats

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *