Viata cu o pisica

Beneficiile sterilizarii pisicilor

Sterilizarea este un subiect extrem de important atunci cand vine vorba de sanatatea pisicutei tale. Sterilizarea aduce nenumarate beneficii atat pentru pisica ta, cat si pentru tine.

Daca esti interest de procesul sterilizarii si nu stii care este cea mai buna varianta pentru pisica ta, te invit sa afli care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te decizi daca sa faci sau nu aceasta vizita la medical veterinar:

Ce presupune sterilizarea la pisici?

Sterilizarea  consta in inlaturarea ovarelor si a uterului, in cazul femelelor, sau in inlaturarea testiculelor, in cazul motanilor. Sterilizarea este o procedura medicala simpla, recomandata de medicii veterinar atat pentru a preveni aparitia sarcinilor nedorite si inmultirea numarului de pisicute care isi cauta o casa, cat si pentru sanatatea pisicii si imbunatatirea nivelului de trai.

Beneficii ale sterilizarii pisicilor

  • Prevenirea sarcinilor. Desi este greu de acceptat, multi pisoiasi sunt abandonati si sunt in cautare de familii tocmai pentru ca sterilizarea pisicilor adulte a fost neglijata. Este important ca fiecare stapan de pisici sa isi sterilizeze pisica si sa contribuie la lupta impotriva abandonului in randul pisicilor si reducerea cazurilor de pisici fara stapan.
  • Previne anumite boli. Sterilizarea femelelor inainte de a avea primul ciclu estral si primul estru (perioada in care intra in calduri) reduce riscul cancerului cervical si elimina riscul de a face cancer ovarian. Deoarece eliminarea ovarelor reduce nivelul de hormoni care contribuie la cresterea tumorilor canceroase, sterilizarea reduce si riscul ca pisica ta sa se confrunte cu cancerul mamar. De asemenea, nu uita ca exista anumite boli spcifice felinelor care pot fi transmise de la o pisica la alta in momentul imperecherii, precum leucemia felina sau  FIV. Aceste boli se transmit prin muscaturi, zgarieturi si saliva, iar prin sterilizare eliminam riscul ca pisica noastra sa contacteze vreuna dintre aceste boli incurabile in procesul de imperechere.
  • Reduce luptele. Motanii necastrati pot fi extrem de agresivi atunci cand simt o pisica in calduri prin apropiere. Acestia vor incerca sa isi protejeze teritoriul cu orice pret, intrand in conflict cu orice mascul ce poate fi o amenintare pentru ei. Sterilizarea va elimina prezenta hormonilor ce le determina comportamentul agresiv.
  • Reduce riscul pisicilor de a evada. Ca pisici crescute in interior, acestea nu simt, in mod normal, nevoia de a-si parasi locuinta si confortul casei. Cand sunt in calduri, insa, pisicile vor face tot posibilul sa evadeze si sa isi caute un partener pentru imperechere. Sterilizarea pisicilor va preveni escapadele in afara locuintei si le va ajuta sa stea linistite alaturi de stapanul lor, intr-un mediu sigur si protejat.
  • O casa mai curata. Motanii necastrati urineaza pe diferite spatii din casa pentru a-si marca teritoriul. Acest comportament este specific perioadei de imperechere, cand motanii doresc sa le arate celorlalti masculi ca teritoriul le apartine lor, dar si de a anunta femelele ca acestia sunt gata de a se imperechea. Sterilizarea va elimina acest comportament specific maturitatii sexuale si te va ajuta sa pastrezi casa curata si lipsita de mirosuri neplacute.

Care este momentul potrivit pentru sterilizare

Cea mai potrivita persoana care iti poate spune care este momentul perfect pentru sterilizarea pisicii tale este medical veterinar. De obicei, veterinarii prefera sa sterilizeze pisicile in momentul atingerii maturitatii sexuale, cand acestea au in jur de 5-6 luni de viata.

Va avea pisica un comportament diferit dupa sterilizare?  

Pisicile nu vor avea un comportament diferit dupa sterilizare. Acestea vor uita de dorinta de a-si parasi casa pentru imperechere sau de nevoia de protejare a teritoriului. Pisica ta va fi aceeasi fiinta jucausa si fericita. Nu te ingrijora ca pisica ta se va schimba dupa procedeul de sterilizare, ea va ramane exact asa cum o stii.

Ingrijirea pisicilor sterile

Pisicile sterile au tendinta de a creste in greutate. Din acest motiv, acestea au nevoie de o hrana speciala pentru pisici sterile. De asemenea, asigura-te ca pisicuta ta face miscare si are o viata activa, pentru a evita alte probleme de sanatate, precum obezitatea.

Stiu ca poate fi dificil sa iti supui pisicuta stresului unui interventii chirurgicale, insa beneficiile pe care sterilizarea i le aduce, transforma aceasta experienta intr-o necesitate.

Bibliografie:

https://icatcare.org/advice/neutering-your-cat/

https://www.hillspet.com/cat-care/healthcare/benefits-of-neutering-a-cat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *