Viata cu o pisica

De ce mananca pisicile nisipul din litiera?

Cred ca toti stapanii de pisici si-au surprins pisicuta, macar o data, mancand nisipul din litiera. Intalnit cu precadere la puii de pisica, acest comportament nu trebuie neglijat, intrucat inghitirea nisipului din litiera le poate pune sanatatea in pericol sau poate ascunde o problema de sanatate deja existenta. 

Iata 5 motive pentru care pisica ta simte nevoia sa manance nisipul din litiera:

  1. Anemie. Inghitirea nisipului din litiera ar putea fi un semn ca pisica ta sufera de anemie. Anemia apare atunci cand exista o lipsa de globule rosii și hemoglobina. Pana ajungi sa faci vizita la medicul veterinar, poti verifica daca gingiile pisicii tale sunt palide, albe sau albastrui. Anemia apare in urma deficitului de fier, anumite minerale, vitamine sau acizi grași esențiali. In plus, consumul asternutului poate fi un semn al leucemiei sau al unei boli renale. Pentru a te asigura ca pisica ta este in afara acestor pericole, programeaza imediat o vizita la medicul veterinar.
  2. Deficiente nutritionale. Daca pisica ta nu isi acopera toate nevoile nutritionale din hrana sa zilnica, este posibil ca aceasta sa inceapa sa consume nisip din litiera. Lipsa vitaminei A, a vitaminei B1 sau a sodiului poate declansa consumul asternutului din litiera. Pentru solutionarea acestei probleme, medicul veterinar poate recomanda schimbarea hranei sau adaugarea unor suplimente alimentare.
  3. Anxietate. Desi sunt putine cazuri in  care pisicile stresate incep sa manance nisipul din litiera din cauza stersului, nu trebuie sa trecem cu vederea acest semnal in cazul in care s-au produs schimbari in mediul de viata al pisicii tale.
  4. Plictiseala. Chiar daca la prima vedere nu pare a fi o problema grava de sanatate, plictiseala poate afecta pisicuta ta pe termen lung. Daca observi ca pisica ta mananca nisipul din litiera din lipsa de activitate, ofera-i jucarii si alte alternative pentru a-si putea consuma energia. Ii poti oferi diferite tuneluri sau boluri de mancare interactive, care le stimuleaza instinctele naturale, de a prinde hrana cu labuta.
  5. Curiozitatea. Intalnit mai ales la puii de pisica ce abia incep sa foloseasca litiera, trebuie sa fii foarte atent atunci cand observi ca pisoiasul tau incepe sa manance asternutul, intrucat acesta le poate provoca blocaje intestinale.

Cum sa iti opresti pisica din a manca nisipul din litiera

Cel mai important pas in rezolvarea acestei probleme este mersul la medicul veterinar. Acesta se va asigura ca pisicuta ta este sanatoasa si te va ajuta sa ii acoperi toate nevoile nutritionale.

De asemenea, incearca sa ii oferi pisicii tale mai multa atentie si mai multe oportunitati de consumarea a energiei (fie ca vorbim de diferite jucarii, boluri de mancare interactive sau locuri de joaca special amenajate pentru pisiciute).

Si, indiferent care este motivul pentru care pisica ta are un comportament anormal, nu uita sa ii oferi toata dragostea si rabdarea de care are nevoie.

Bibliografie:

https://www.thesprucepets.com/cat-eating-litter-4587387

https://www.pawtracks.com/cats/cat-eating-litter/

https://www.catfooddispensersreviews.com/why-do-cats-eat-litter/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *